Albagips Exim Kft. 8000 Székesfehérvár, Rahói utca 1.
tel: 22/312 200 | info@albagips.hu | fax: 22/500-106
youtube
Ha Ön építkezni szeretne és kíváncsi egy rendkívüli tulajdonságokkal bíró, természetes építőanyagra, ismerjen meg bennünket és termékeinket. Általános termékismertető, szakmai tanácsok, információk itt találhatók.
Ha Ön építész, belsőépítész, vagy tervezőmérnök itt találhat termékeinkről részletes bemutatást. Ezen kívül hasznos információkat, minősítéseket, műszaki adatokat, csomóponti megoldásokat is erre a fülre kattintva érhet el.
Ha Ön kivitelező, erre a fülre kattintva találhatja meg az Ön számára fontos kivitelezési tudnivalókat és szakmai információkat. Egyéb szerkezeti megoldásokról és szakmai továbbképzéseinkről ugyanitt olvashat.

Sivatagi rózsa

Az élő és az élettelen világ külső megjelenésében - természetük különbözősége ellenére is - sok közös jellemvonást figyelhetünk meg.

Ez a felismerés tükröződik abban, hogy a földfelszín más-más részein kialakult különleges formavilágú ásványok és kőzetek bizonyos változatait elnevezésükben virágokhoz, növényekhez vagy állatokhoz hasonlítják: bányavirág, vasvirág, kénvirág, mohaachát, inkák rózsája, rózsakvarc, szegfűkaleit, tigrisszem, sólyomszem stb. A régmúlt időkben sokszor úgy hitték, hogy ezek az ágas-bogas kristálycsodák, tűcsokrok és selymes fényű színharmóniák az élővilág megkövült maradványai, s érdekes mondákat és legendákat szőttek hozzájuk.

A sivatagok száraz éghajlati körülményei között a felszín közelében homokos környezetben alakulnak ki a megkövesedett, rózsára emlékeztető ásványképződmények, a sivatagi rózsák. Alapanyaguk baritból (bárium-szulfátból) vagy rozettás gipszből (víztartalmú kalcium-szulfátból) áll, és - amiért a sivatagi jelzőt kapták - homokot zárnak magukba.
Az észak-afrikai homoksivatagok gipszéből képződött sivatagi rózsák olyan konkréciók, amelyekben a felszínhez közeli talajvíz oldott kalcium-szulfát-tartalma részben kicsapódik a víz elpárolgása következtében, részben pedig beépül a keletkező új ásvány kristályrácsába. Mindeközben összecementálódnak a homokszemcsék. A tompa fényű, átlátszatlan képződmények színe a kötőanyagként szolgáló gipsznek és a benne zárványként található homokszemcséknek a színétől, illetve a további szennyeződésektől függ. Például ha vas-oxid is van bennük, az gyakran sárgásbarnára, világosbarnára színezi a kristályokat. A sivatagi rózsa kötőanyaga fölöttébb puha, ezért könnyen megsérül, karcfelülete kifehéredik.

(Forrás: Varga László, Élet és Tudomány 1999/12)

 

Az ásványnak, -mint minden más ásványnak- bizonyos pozitív, vagy negatív hatásokat tulajdonít a néphit. Lássuk hát, a sivatagi rózsának tulajdonított hatásokat!

Vélt gyógyhatás szerint szilárdítja a kötőszöveteket, növeli a csontok szilárdságát.

Vélt pszichikai hatás szerint segít megszüntetni az önként vállalt programokat, amelyek már túl régóta tartanak, feloldja a programot és megkönnyíti, hogy megfelelőt találjunk helyette. Használható a feladatokkal való azonosulás megerősítésére is.

Vissza