Albagips Exim Kft. 8000 Székesfehérvár, Rahói utca 1.
tel: 22/312 200 | info@albagips.hu | fax: 22/500-106
youtube
Ha Ön építkezni szeretne és kíváncsi egy rendkívüli tulajdonságokkal bíró, természetes építőanyagra, ismerjen meg bennünket és termékeinket. Általános termékismertető, szakmai tanácsok, információk itt találhatók.
Ha Ön építész, belsőépítész, vagy tervezőmérnök itt találhat termékeinkről részletes bemutatást. Ezen kívül hasznos információkat, minősítéseket, műszaki adatokat, csomóponti megoldásokat is erre a fülre kattintva érhet el.
Ha Ön kivitelező, erre a fülre kattintva találhatja meg az Ön számára fontos kivitelezési tudnivalókat és szakmai információkat. Egyéb szerkezeti megoldásokról és szakmai továbbképzéseinkről ugyanitt olvashat.

Sablonok


Tisztelt látogatóink!

Feltöltésre került honlapunkra árazatlan számolási sablonjaink, melyből tájékozódhatnak válaszfal-,illetve álmennyezeti rendszereink felépítéséről.

Kérjük kattintson a LETÖLTÉS menüpontra, ahonnan letöltheti a fájlt.


Videóink

Tisztelt Látogatóink!

Feltöltésre kerültek cégünk által forgalmazott ALBAFAL és TECHNOBOARD válaszfalrendszerek építését bemutató videók, melyek megtekinthetők a YouTube ikonra kattintva.


Fejér Megyei Hírlap


Megjelent rólunk egy cikk a Fejér Megyei Hírlap - SZÉP OTTHON című rovatában. 2014 április 15.

 


CONSTRUMA 2014

Köszönjük, hogy ellátogattak a 33. CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállításra. A kiállításon díjnyertes lett az ÖKOCITY-vel közös standunk. Felmerülő kérdéseikkel nyugodtan forduljanak hozzánk, mi rendelkezésükre állunk.


Belső válaszfalrendszer


A rosterősített gipszlapokból és a lapokat tartó fémváz szerkezetből álló falazási rendszer egyesíti mind a hagyományosan falazott, mind a gipszkarton fal előnyeit, emellett számos pozitív tulajdonsággal bír.

A gipsz mint építőanyag a kezdetektől fogva használatos az építőiparban. Az ásványi gipszre jellemző mikroporózus szerkezet és tömörség, a gipsz hófehér színe és természetes, lélegző mivolta mellett még számos pozitív tulajdonság indokolja a gipsz építőanyagként való felhasználását. A tecnoboard rendszer egy olyan egyedülálló képességekkel bíró belső válaszfalrendszer, amely rosterősített gipszlapokból és a lapokat tartó fémváz szerkezetből áll a gipszkarton rendszerhez hasonlóan. Ez a falazási rendszer egyesíti mind a hagyományosan falazott, mind a gipszkarton fal előnyeit, emellett számos olyan pozitív tulajdonsággal bír, amely az említett két falazási rendszert felülmúlja.

A technoboard lap felülete tökéletesen sík, élén hornyolt kialakítású, így a lehető legpontosabb illesztést, leggyorsabb simítást és felületkezelést teszi lehetővé, miközben a szerelt fal jellegéből adódóan – a kétrétegű fal közötti térben – helyet kapnak az épületgépészeti áteresztések is. Alkalmazásával elkerüljük a más falrendszereknél elkerülhetetlen lyukak és vájatok kialakítását és az utólagos vakolatjavítással való procedúrát (1. ábra). További egyedülálló tulajdonságai: rendkívüli tűzbiztossággal, kivételes hangszigetelő tulajdonsággal, nagyfokú vízállósággal és növelt ütésállósággal rendelkezik.

 

Tűzbiztonság

A tecnoboard válaszfal-rendszer A1 tűzállósági és „0” éghetőségi kategóriával rendelkezik. A tűzállóság 120–180 percig garantált, ezzel a jellemzőjével is megelőzve minden más szárazfal-rendszert.

 

Hangszigetelés

A 25 milliméter vastag és 22 kg/m² súlyú lap masszív anyagának köszönhetően eleve kiváló hangszigetelő tulajdonsággal bír. Az anyag mikroporózus szerkezete és a kerámiarost megerősítés a hangszigetelés terén elérhető legmagasabb szintet biztosítja a tecnoboard laptestnek. A lapok rögzítéshez a lehető legkevesebb perforáció szükséges; a gipszkarton rendszerekhez szükséges 18 db átlyukasztás/m² helyett csak 9 csavar/ m² kerül elhelyezésre egy lapban, megőrizve így az optimális hangszigetelő tulajdonságot. A garantált 41 dB hangszigetelő érték még egy további réteg hozzáadásával akár több, mint 60 dB is lehet.

 

Vízállóság

A technoboard rendszer az egyedüli a száraz válaszfalrendszerek között, amely teljes vízhatlanságra vonatkozó tanúsítványt szerzett. Ennek köszönhetően olyan problémás helyeken is alkalmazható, ahol magasabb a nedvességtartalom az átlagosnál (szuterén, garázs, konyha, fürdő…) Az egyedülálló tervezésű panelek használatával úgy is elérhető a vízszigetelés, ha csak a padlóval érintkező első sor készül vízálló elemekből, így képezve hatékony védelmet a függőlegesen felszívódó nedvesség vagy egy esetleges elázás ellen. A vízálló elem – a standard elemtől való könnyebb megkülönböztetés érdekében – kék színű (2. ábra). Mivel a rendszer nedvességre nem érzékeny, beépítését a gipszkartonfal szereléséhez képest akár hónapokkal korábban is, már a szerkezetépítést követően megkezdhetjük, jelentősen meggyorsítva így a különböző szakiparok felvonulását, időt és pénzt spórolva meg ezzel.

 

Ütésállóság

A rendszerből készült falakat kiváló minőségű gipszből készítik, amelyet ezen felül még rostszerkezettel is megerősítenek. Az egyébként is különlegesen tömör anyag így még szilárdabbá és ütésállóbbá válik. E tulajdonsága miatt a tecnoboard falak (más szerelt válaszfalakkal ellentétben) nemcsak a bordarendszerek mentén, hanem teljes felületükön terhelhetőek konzolos terhekkel (3. ábra).

 

Beépítés

A tecnoboard falrendszer 25 milliméter vastag, 1200 milliméter szélességű, 600-700 milliméter magas rosterősített gipszlapokból készül. A gipszlapok felületkezelt csavarokkal,falazott technológiával illeszthetők és rögzíthetők a 0,6 milliméter vastag „CW”, „UW” gipszkarton profi lokra. A szerkezetre 2 ×20 milliméteres, egy oldalon ragasztott hangszigetelés kerül. A panelek illesztéseinek eresztékes oldalát gipszbázisú PT ragasztóval kell bekenni. A lapok csatlakoztatásakor kifolyó felesleges ragasztóval a csavarok fejeit és a lapok oldalillesztéseit fedjük be, ezután a teljesen sima felület kialakítása érdekében az egész falat az Albagips glettanyagával fedjük. Az így elkészített fal festhető, tapétázható. A tecnoboard rendszert mint előtétfal-rendszert is csatlakoztatjuk. Magas tűzvédelmi és hanggátlási tulajdonságai alapján kitűnő választás lehet. Az előtétfal bordarendszerének kialakítása változhat a kívánt tulajdonság (tűzállóság, vagy hanggátlás) függvényében. Előtétfalaink már 61 milliméter szerkezeti vastagságtól elérhetőek. A profilok kialakítása megegyezik a már megszokott „cw” és „uw” profilokkal. Egyedi profi l típusok is találhatóak a rendszerhez, mint pl.: az „omega” borda, mely nagy merevségű előtétfalak kialakításában lehet a legjobb megoldás (4. ábra).

 

A profilok szabása, rögzítése

Elő kell készíteni a már mindkét oldalon ragasztószalaggal ellátott „C” profilokat melyek hosszúságát előzőleg ellenőriztük, illetve szükség esetén méretre igazítottuk. A függőleges profilokat a már előzetesen beütő dübel segítségével rögzített alsó és a felső „uw” profilok közé kell illeszteni úgy, hogy az első körülbelül 30 centiméterre legyen az előzőleg már a falhoz rögzített függőleges profiltól. A többi függőleges profi l egymástól 60 centiméteres távolságra legyen, vagy az adott szabványnak megfelelő távolságra (5. ábra).

 

Ragasztás

A tecnoboard lapokat ragasztóval kell az illesztékek mentén összeilleszteni. A ragasztásnak köszönhetően nem kell a lapok csatlakozását bandázsolni, egyből kész és sima felületet kapunk (6. ábra).

 

Az indítóprofil rögzítése, tartószerkezet építése

A tecnoboard rendszer elengedhetetlen eleme az indító profi l, mely használatával egyszerűvé válik a vízszintes sík kialakítása. A profil használatával más egyéb előnyökhöz is jutunk, falrendszerünk induló elemeit ki tudjuk „emelni” az aljzat síkjából, ezzel is megóvva sok kellemetlen behatástól (pl. felázás).

 

Az ajtó feletti rész fedése

A méretre vágott elem rögzítésekor nem szabad az ajtó feletti kereszt élhez csavarozni a panelt. A rögzítés kizárólag a függőleges profilokhoz történjen (7. ábra).

 

Az utolsó sor felrakása

Az utolsó sor paneleit méretre kell vágni úgy, hogy egy körülbelül 8 mm-es nyílást hagyjunk a panelek felső részén. Rögzítsük és tisztítsuk le a panelt, majd a nyílást töltsük ki festhető fehér szilikonnal. Ezáltal a fal rugalmasan kapcsolódik a mennyezethez, és elnyeli az esetleges rezgéseket, mozgásokat.

 

A szerelvények elhelyezése

Miután befejeztük a fal egyik oldalának felépítését, elkezdhetjük a berendezésekhez szükséges vezetékek behelyezését a két fal közt kialakuló üregben. Annak érdekében, hogy a vezetékek ne mozogjanak, azok behúzásakor rögzítsük őket a függőleges profilokhoz (8. ábra).

 

A fal másik oldalának építése

Figyeljünk arra, hogy a már kész oldalfal érintkezéseinek stabilitását ne veszélyeztessük, ezért az első fal befejezése után, amíg az teljesen meg nem szilárdul (legalább 4 óra) kerüljük a kész szerkezeten a rezgést vagy nyomást eredményező munkálatokat. Mielőtt teljesen lezárjuk a második oldalát a falnak, készítsük el a terv szerinti helyekre az elektromos vezetékek kiépítését. Hagyjunk rá 20–25 centimétert a megfelelő szerelhetőséghez, majd a fal befejezése után szakszerszámmal nyissuk fel a falat a kijelölt helyeken, a kapcsoló dobozok és dugaljak elhelyezése céljából. A tecnoboard rendszerhez kifejlesztettünk egy speciális dugalj rendszert, mely használatával sem a tűz-, sem a hanggátlási értéke nem sérül a már kész falnak.

 

A szélek befejező munkái

A fal széleinek eldolgozása élvédőkkel, valamint öntapadó üvegszálas szalaggal történik (csak azon az oldalon, ahol a gipszlapokkal érintkezik). Előbb azonban gyalulással el kell távolítani a panel széléről az élvédő behelyezéséhez szükséges vastagságú gipszréteget. Így esztétikus, sík térkialakítást kaphatunk. Lehetséges megoldás még a dupla fémborítású, karton élvédő szalag használata öntapadó üvegszálas szalaggal kombinálva.

 

A simítás

A falon elvégzendő utolsó munka a simítás, ami véglegesen eltünteti az illesztések nyomait. Az Albagips glettelőanyagának használatával egy magas fehérségű, kemény, a mechanikai behatásokkal szemben ellenálló,de lélegző felületet kapunk, amelyre jó szívvel ajánljuk a légáteresztő festékek használatát.