Albagips Exim Kft. 8000 Székesfehérvár, Rahói utca 1.
tel: 22/312 200 | info@albagips.hu | fax: 22/500-106
youtube
Ha Ön építkezni szeretne és kíváncsi egy rendkívüli tulajdonságokkal bíró, természetes építőanyagra, ismerjen meg bennünket és termékeinket. Általános termékismertető, szakmai tanácsok, információk itt találhatók.
Ha Ön építész, belsőépítész, vagy tervezőmérnök itt találhat termékeinkről részletes bemutatást. Ezen kívül hasznos információkat, minősítéseket, műszaki adatokat, csomóponti megoldásokat is erre a fülre kattintva érhet el.
Ha Ön kivitelező, erre a fülre kattintva találhatja meg az Ön számára fontos kivitelezési tudnivalókat és szakmai információkat. Egyéb szerkezeti megoldásokról és szakmai továbbképzéseinkről ugyanitt olvashat.

A gipsz a természetben

A gipsz képződése elég gyakran észlelhető a természetben. Hazánkban is szép gipsz-kristályok teremnek. Budán a keserűvíz képződésekor a márgában a piritből és a dolomitból képződik.

Gipszkristályok teremnek még Selmecen, N.-Ágon, Radnán, Kapnikon stb. ércteléreken. Másodlagosan mindenhol képződik, ahol szulfidásványok oxidálódnak és Ca is jelen van a környezetben: például Gánton (Vértes-hegység) a bauxit pirites fedőagyagában, illetve a budai kiscelli agyag formációban víztiszta, deciméteres nagyságú gipszkristályok, kristályaggregátumok találhatók.

A külföldi termőhelyek között szép gipsz-kristályok ismeretesek felnőve kősótelepeken: Vielicska, Bochnia, Ischl, Hallstatt, Berchtesgaden, Friedrichsroda (Türingi-erdő), Kaaden (Csehorsz.) Girgenti (Szicilia), Castellina (Toscana); benőtten: Paris mellett Montmartre, Bécs mellett Maden, Szmirna (homokban). Hazánkban bányászásra érdemes tömegekben nincs. Igen nagy mennyiségben bányásznak gipszet Páris közelében, ahol a Montmartre-hegy nagy részben gipszből áll.

Európában leggyakoribb és legnagyobb tömegekben lehet találni Permben és Triaszban még a Harzban, Osterode vidékén. Nordhausentől É-ra. Gyakoriak benne az üregek, barlangok. A jura- és kréta szisztémák aránylag szegények gipszben. Eocénbeli hatalmas gipsz tömegek a spanyolországiak, az egyiptomiak; oligocénbeliek a montmartrein kivül a Kárpátok sótelepeivel kapcsolatos gipsz-előfordulások, az olasz termőhelyek, a sziciliaiak stb.

A világ legnagyobb gipszlelőhelye az Új-Mexikóban található White Sand Dunes, amely több mint 712 km2-en terül el.

Az Albagipsz ásványi gipszanyagát Olaszországban, külszíni fejtéssel termelik ki.

Vissza